DOLAR
34,4768
EURO
36,3253
ALTIN
2.957,23
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Çok Bulutlu
16°C
Diyarbakır
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Yağmurlu
17°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Pazartesi Az Bulutlu
5°C
Advert

Namazda İmamla Birlikte Veya Ondan Önce Hareket Eden Kimsenin Durumu

Namazda İmamla Birlikte Veya Ondan Önce Hareket Eden Kimsenin Durumu
A+
A-

Fetva Kurulu namazda imamla birlikte veya ondan önce hareket eden kimsenin durumu hakkında “Sünnet olan; imam, rükne ait zikri telaffuz edip bitirdikten sonra cemaatin o rüknü yerine getirmesidir.” diye belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu “Namazda imamla birlikte veya ondan önce hareket eden kimsenin durumu” hakkında bilgi verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

“Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: ‘İmâm, ancak kendisine uyulmak için imam yapılmıştır. O rükû edince siz de rükûya varın, o başını kaldırınca siz de kaldırın!’ (Buhârî, Ezân, 128, No: 805; Müslim, Salât, 77, No: 411). İhram tekbirini imamdan önce getiren kimsenin namazı fakihlerin ittifakıyla geçersizdir. Şafiî mezhebine göre imamla birlikte tekbir alanın namazı da geçersizdir (el-Mevsûatü’l-Fikhiyyetü’l-Kuveytiyye VI, 30). Rükû, i’tidâl, secde ve ayağa kalkma gibi rükûnları imamla birlikte aynı anda yapan kimsenin namazı geçerli olmakla birlikte cemaat ecri almaz. Sünnet olan; imam, rükne ait zikri telaffuz edip bitirdikten sonra cemaatin o rüknü yerine getirmesidir. İmamdan önce rükûa giden kimsenin namazı bozulmaz. Ancak rükûdan kalkıp secde için eğildiğinde imam hâlâ kıyamdaysa bu kimsenin namazı bozulur (Şirbînî, Muğni’l-Muhtâc, c.1, s.814-821). Hanefî mezhebine göre imamdan önce bir rükün yapan kimse yani ondan önce rükû veya secdeye giden kimsenin namazı bozulur (Tahtâvî, Hâşiye alâ Merâkı’l-Felâh, s.337). İmamdan geri kalan kimseye gelince; kişi herhangi bir mazeret olmaksızın imamdan iki rükün geri kalmışsa namazı bozulur. Meselâ; imam rükû ve i’tidali yapıp secde için eğildiği halde bu kimse hâlâ kıyamdaysa namazı bozulur. Ancak kıraatinin yavaşlığı gibi bir özür varsa veya imamın kıraati hızlıysa üç rükün geçmeyene kadar namazına devam eder ve imama yetişmeye çalışır. Üç rükün geçmişse olduğu gibi imama tâbi olur, sonradan kalkıp bir rekât kılar (Muğni’l-Muhtâc, c.1, s.815-816).” 

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.