İftar sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden halka ve tulumba tatlısı, Ramazan ayının başlamasıyla tezgâhlardaki yerini aldı.
Ramazan ayına has olarak üretilen tatlıların yapımında üreticiler toz şeker kullanıyor.
Geçen seneye oranla tatlı malzemelerine yüzde 300 zam geldiğini belirten tatlı üreticileri, tatlı çeşitlerinin fiyatını iki kat artırmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler.
Şanlıurfa halkının daha çok tulumba tatlısına rağbet gösterdiğini belirten tatlı üreticileri
“Tatlılar; Ramazan ayının vazgeçilmezidir”
Tatlı yapımında glikoz yerine doğal şeker kullandıklarını vurgulayan Mehmet Şirin Çakıcı, “Ramazan ayında genellikle halka, tulumba ve saray lokma tatlıları tercih ediliyor. Tatlılar; Ramazan ayının vazgeçilmezidir. Tatlı satışlarımız Ramazan ayında iyi oluyor. Geçen seneye göre biraz düşüş var ama buna da şükür ediyoruz. Tatlı yapımında glikoz kullanmıyoruz. Tatlı yapımında genelde yüzde 80 glikoz kullanılıyor. Glikoz mideyi yakar, yorgunluk yapar ve zarar verir. Tatlı yaparken doğal şeker kullanıyoruz.” dedi.
“Şekere yapılan zamlar tatlıcıları baya etkiledi”
Tatlı yapımında kullanılan ürünlere yüzde 300 zam geldiğine dikkat çeken Çakıcı, “Zamlardan dolayı tatlı fiyatlarına da haftadan haftaya zam yapıyoruz. Şekerin çuvalını 860 liraya alıyoruz. Tatlının güncel fiyatı 35 liradır. Şekere yapılan zam, tatlıcıları baya etkiledi. Şekere geçen seneye göre yaklaşık 650 lira zam geldi. Zamlar durursa hiçbir sorunumuz kalmayacak. Zamlar durmuyor, her ay zam geliyor. Tatlı yapımında kullandığımız bütün ürünlere yüzde 300 zam geldi.” şeklinde konuştu.
“Üç ürünün karışımıyla tatlı yapıyoruz”
Şanlıurfa’da tatlıya rağbetin fazla olduğunu ifade eden Çakıcı, “Tatlı yapımında özel ve yeni hamur yapıyoruz. Ayçiçek yağı kullanıyoruz. Yağ çok önemlidir. Şeker kullanıyoruz. Üç ürünün karışımıyla tatlı yapıyoruz. Şanlıurfa’da tatlıya baya rağbet var. Özellikle de tulumba tatlısına rağbet var.” diye konuştu.
“Şekerin torbası 850 lira olmuş”
Geçen seneye göre tatlı satışlarının düşük olduğunu ifade eden Müslüm Şikak, “Hamuru yoğurup yağda kavuruyoruz. Daha sonra da şekere batırıp yatırıyoruz. Ramazan’da tulumba, halka ve güllaç tercih ediliyor. Satışlarımız Elhamdülillah iyidir. Geçen seneye göre bu sene işlerimiz düşüktür. Bu sene ürünler pahalı oldu. Şekerin torbası 850 lira olmuş. Sıkıntıdayız ama yine çok şükür diyelim.” ifadelerini kullandı.
“Geçen sene 20 liraya sattığımız tatlıyı bu sene 30 liraya satıyoruz”
Şekerin pahalı olmasından dolayı glikozun daha fazla tercih edildiğini dile getiren Şikak, “Tatlı yapımında glikoz kullananlar var. Şeker pahalı diye glikozu tercih edenler var. Glikozun en büyük zararı kilo yapmasıdır. Tatlı fiyatlarımız güncel olarak 30 liradır. Geçen seneye göre fiyatlarımız yüzde 50 arttı. Tatlı malzemeleri yüzde 400 arttı. Geçen sene 20 liraya sattığımız tatlıyı bu sene 30 liraya satıyoruz. Zamlara göre tatlıyı 70-80 liraya satmamız gerekiyor; ama o fiyata da satılmadığı için 30 liraya satıyoruz. Allah, bizi bu durumdan kurtarır. Ülkenin hali iyi değil. İnşallah sonumuz selamete çıkar.” dedi.