DOLAR
34,5557
EURO
36,4648
ALTIN
2.962,44
BIST
9.144,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Hafif Yağmurlu
15°C
Diyarbakır
15°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Çok Bulutlu
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Yağmurlu
12°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Advert

Çanakkale Zaferi Ve Çanakkale’de Şehit Olan Bismilliler

Çanakkale Zaferi Ve Çanakkale’de Şehit Olan Bismilliler
18.03.2022 15:29 | Son Güncellenme: 18.03.2022 15:32
802
A+
A-

18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi, her yıl yurt genelinde coşkuyla kutlanıyor. Tarihin en büyük zaferlerinden biri olan Çanakkale Savaşı’nda askerlerimizin şanlı mücadelesi, Anadolu halkına azim, umut, kararlılık aşılayarak İstiklal Harbi’ne kıvılcım olmasını sağladı.

YAPILAN ARAŞTIRMALARA GÖRE ÇANAKKALE ŞEHİT OLAN BİSMİLLİLERİN İSİMLERİ
1-Cemal Bayram oğlu Bismil Çölağan köyü şehadeti 1915
2- Musa Yahya oğlu Bismil Kazancı köyü şehadeti 1915
3- Hüseyin Resul oğlu Bismil şehadeti 1914
4- Derviş Ali İbrahim oğlu Bismil Korukçu köyü şehadeti 1916
5- Veli Arif oğlu Bismil şehadeti 1915
6- Ahmet Hüseyin oğlu Bismil Yukarısalat Güngeçti köyü şehadeti 1915
7- Abdüllatif Çelik Bismil Gazi vefat tarihi 1951
8- Abdulaziz Timur oğlu Bismil Köseli köyü Gazi vefat tarihi 1921
9- Abbas Osman oğlu Bismil şehadeti 1914
10- Mehmet Ali Osman oğlu Bismil Köseli köyü şehadeti 1915
11- Ali Hacı Sait oğlu Bismil Belli köyü şehadeti 1915
12- Mustafa oğlu Ömer Bismil Sofya Köyü şehadeti 1915

ÇANAKKALE ZAFERİ NE ZAMAN OLDU?

Birinci Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yıllarında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleri, ‘Çanakkale Savaşı’ adıyla tarihteki yerini aldı. Her yıl 18 Mart günü, Çanakkale Zaferi olarak resmi törenlerle kutlanır.

İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya’yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul’u zapt etmek suretiyle Almanya’nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletleri’ni zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı’nı seçti.

Fakat saldırıları başarısız oldular ve geri çekildiler. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar verdi.

ALMANYA, OSMANLI’NIN SAVAŞA GİRMESİNİ İSTEDİ

Osmanlı İmparatorluğu, Almanya’nın Rusya’ya savaş ilan ettiği 1 Ağustos 1914’ün hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzaladı. Bu antlaşma, imparatorluğun eninde sonunda Almanya’nın ana gücünü oluşturduğu İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına geliyordu. Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalıştı. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürdü.

Bu baskılar, Akdeniz’de İngiliz donanması önünden çekilen Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul’a gelmesiyle ‘oldu bitti’ye getirildi. Daha sonra Osmanlı Donanması’na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz’e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu’na savaş ilan etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.