Kış aylarında zencefil tüketiminin bir hayli artması, pek çok kişiye bu bitkinin vücuda etkilerini merak ettiriyor. Peki, zencefilin faydalarını siz de mi henüz tüm yönleriyle bilmeyenlerdensiniz? O halde hazırladığımız bu dosya, sizin için bu kış pek çok şeyi değiştirebilir!
Mevsimsel ürünler vücudumuzun tam da ihtiyaçlarına uygun etkiler sağlıyor. Hasat zamanı yılın son aylarına denk gelen zencefil de bunlardan biri… Peki, bu kök bitki içeriğinde ne gibi bileşenler barındırıyor olabilir? Zencefilin faydaları ve daha fazlası bu ve merak ettiğiniz pek çok sorunun yanıtı, sayfanın devamında sizi bekliyor!
ZENCEFİL NEDİR?
Zencefil, doğrudan kendi adını verdiği zencefilgiller ailesine mensup bir kök bitki çeşidini oluşturuyor. Günümüzde zencefil, taze veya kurutulmuş olarak direkt beslenme amaçlı tüketilebildiği gibi çeşitli sektörlerde ham madde olarak da sıkça kullanılıyor.
Zencefilin faydaları
- Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır.
- Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
- Hamilelik, hareket (taşıt tutması, deniz tutması vb.) hastalığı ve kemoterapiden kaynaklanan mide bulantısı ve kusmaya iyi geldiğini gözlemlenmiştir.
- Bağırsaklardaki düz kasları rahatlatıp, yiyeceklerin bağırsaklar boyunca hareket etmesini sağlayarak kabızlığı önlemektedir.
- 1980’den beri zencefilin ülser ve reflüyü rahatlatıcı etkisi olduğu savunulmaktadır.
- Vücut ısısını arttırarak vücutta bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır.
Zencefilin kalbe ve solunum yollarına faydaları
- Düzenli zencefil kullanımı ile inme ve kalp krizi oranını azaltıcı etkisi görülmektedir.
- LDL kolesterol düşürücü özelliği vardır.
- Zencefil yağının nefes darlığına da olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
Enfeksiyonlara karşı zencefil
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcı olur.
- Zencefilin mantar enfeksiyonlarına karşı en etkili bitki olduğunu kanıtlanmıştır.
- Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir.
Zencefilin ağrı kesici özelliği
- Sinir uçlarındaki çeşitli uyarı alabilen özelleşmiş hücrelere etki ederek ağrı kesici özelliği olduğu belirtilmiştir. Doğrudan ağrıyı kesici ve ağrıya neden olan iltihaplanmaları hafiflettiği gözlemlenmiştir.
- Adet sancısına iyi geldiği gibi adet kramplarında etkilidir.
- Artrit (eklem yangısı) üzerinde olumlu etkileri olduğu, yapılan araştırmalarda ayakta diz ağrısını azalttığı ve osteoartritte etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Zencefilin kansere karşı etkisi
Minnesota Üniversitesinde araştırmalar sonucu; Kolon kanseri üzerinde hücrelerin büyümesini geciktirmesi sonucunda etkileri gözlemlenmiştir. Yumurtalık kanserinde de etkili olduğu bilinmektedir. Günlük tüketim miktarı 1000 miligram veya 1-2 damla kullanılan zencefil yağı.
Zencefilin tüketimine dikkat!
Zencefilin yararlarının yanında tabi ki de fazla kullanılması sonucu zararları da bulunmaktadır.
- Keskin kokusu sayesinde mide ekşimelerine neden olmaktadır, ritim bozukluğu, deri döküntüsü ve depresif etki yaratmaktadır.
- Zencefilin kan sulandırma özelliğinden dolayı cerrahi operasyon öncesi tüketimi durdurulmalıdır.
- Zencefilin 2 yaşından küçüklere verilmemesi önerilmektedir.
- Eğer çocuklar için kullanılacaksa önerilen dozun üçte biri kullanılmalıdır.
- Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.
- Sarımsak, soğan gibi zencefilin kan pıhtılaşmasını önleyici etkileri de araştırmalar sonucu gözlenmiştir.
- Hamilelikte tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Fazla kullanılan zencefil hamilelikte düşüğe sebep olabilir. Hamile ve emzikli kadınlarda hekim önerisi ve kontrolü altında tüketilmesi önerilmektedir.
- Günlük kullanılması gereken dozu 1,2 gr olarak belirtmişlerdir
ZENCEFİL KAÇ KALORİDİR?
Taze zencefilin 100 gramı 80 kalorilik enerji değerine sahip olurken, bu değer toz zencefilde 335 kaloriye ulaşıyor. Ancak bir yumru taze zencefilin 50 gram olduğu düşünüldüğünde bu, bitkiyi kök halde tüketenler için günde sadece 40 kaloriye denk geliyor. 2 gram toz zencefil tüketiminde de bu değer 6,70 kalori oluyor.