Yeşil çay, Camellia Sinensis yapraklarından üretilen ve çay yapmak için kullanılan oksidasyon işleminden geçmemiş bir bitki türüdür. Beyin fonksiyonlarını geliştirmede, yağ kaybında, kansere karşı korumada, kalp hastalığı riskini azaltmaya sebep olur. Aromatik tadının yanı sıra sağlık için yararları için de tercih edilir. İşte yeşil çayın faydaları…
Sıklıkla adını duyduğumuz yeşil çayın faydalarının bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Düzenli olarak yeşil çay içmek nöroprotektif etkiler gösterir ve bu nedenle Alzheimer ve Parkinson hastalığı riskini azaltır.
Metabolizma hızını artırabilir
Herhangi bir yağ yakma takviyesi için içerik listesine bakarsanız, muhtemelen orada yeşil çay olacaktır. Bunun nedeni, araştırmalara göre yeşil çayın yağ yakımını artırabilmesi ve metabolizma hızını artırabilmesidir.
Yeşil çay içeriğinde önemli bir miktarda kafein de bulunur. İçeriğindeki kafein miktarı çarpıntı, gerginlik gibi sorunlara yol alabilecek miktarda değildir. İdeal miktardaki kafeinin hafızayı, öğrenmeyi ve koordinasyonu geliştirdiği bilinmektedir. Ayrıca dopaminseviyelerini artıran ve kaygıyı azaltan L-theanine de içerir.
Kanser Riskini Azaltabilir
Kanser, hücrelerin kontrolsüz büyümesinden kaynaklanır. Dünyanın önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Yeşil çay, güçlü antioksidanların mükemmel bir kaynağıdır. Meme, prostat ve kolorektal kansere iyi gelebilir.
Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir
Yeşil çayın kısa vadede metabolizma hızını artırabileceği düşünüldüğünde, kilo vermenize yardımcı olabileceği mantıklıdır. Birkaç çalışma, yeşil çayın özellikle karın bölgesinde vücut yağını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Cildin çok daha iyi görünmesine yardımcı olur
Yeşil çay; içerisindeki antioksidan ve hücre yenileyici bileşenler sayesinde cilt yenilenmesini destekler. Düzenli yeşil çay tüketmek, cildin uzun vadede yenilenmesini ve beslenmesine katkı sağlar.
Çok fazla yeşil çay içmek kafein alımının artmasına neden olacağı için aşağıdaki yan etkilere neden olabilir.
NOT: Günlük yeşil çay tüketimi 3 fincandan fazla olmamalıdır.