Başta Diyarbakır olmak üzere bölgede başlayan mevsim değişikliği etkisini hissettirmeye başlarken beraberinde artan soğuk algınlıklarına karşı bilinçsizce bitkisel karışım ve ilaçlar tüketilmeye başlandı.
Kısa bir süre öncesine kadar bölgede devam eden sıcaklıklar aniden yerini soğuk havaya dönüşünce özellikle çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi gribal enfeksiyonlar görüldü.
Olabilecek enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla kullanılan ıhlamur, nane, zencefil ve bunun gibi farklı bitkilere teveccüh artıyor.
Abdusselam Olgun
Aromaterapi Uzmanı Abdusselam Olgun, toplumun genelde internetteki bilgiler doğrultusunda hareket ettiğini belirtirken bunlarda yüzde 90 oranında yanılma payının olduğuna dikkat çekti. Olgun, sağlıkla ilgili bilginin internetten değil, uzmanından alınması gerektiğinin altını çizdi.
“Mevsimsel geçişlerde kapı ve pencerelerin açık olduğu bir odada uyumalarını tavsiye etmiyoruz”
Mevsimsel geçişlerde hastalıklar baş gösterdiğini belirten Olgun, “Enfeksiyonlu nesnelere dokunduğumuz zaman kendimizi dezenfekte etmemiz lazım yoksa hastalıklardan kurtulamayız. Mevsimsel geçişlerde kapı ve pencerelerin açık olduğu bir odada uyumalarını tavsiye etmiyoruz. Ellerimizi sürekli yıkamalıyız, tuzlu suyla ağza ve buruna gargara yapmalıyız ki en azından virüsleri ve enfeksiyonları barınmasını engelleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.
Olgun, “Vatandaşlarımız internetten araştırarak yanımızdan zencefil, zerdeçal, hatmiçiçeği, papatya gibi bazı bitkiselleri isterler. İnternetten araştırılan bilgilerin yüzde 90’nı yanlıştır. İşin uzmanından danışmalarını tavsiye ediyoruz. Soğuk algınlığında, astımlarda ve gribal enfeksiyonlarda benim tavsiye ettiğim zencefil ve zerdeçaldır. Zencefil ve zerdeçalı karadut pekmeziyle karıştırılıp tüketilebilir. Hem mide ve bağırsak problemi için faydalı olur hem de soğuk algınlığı için bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.” dedi.
“İnternetten araştırılan bilgilerin yüzde 90’nı yanlıştır, işin uzmanından danışmalarını tavsiye ediyoruz”
Zencefil eklem ağrıları için zerdeçal ise karaciğer enzim dengesini sağlanmasında faydalı olduğunu söyleyen Olgun, “Bunlarla bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyoruz ama cereyanda da kalmalarını tavsiye etmiyoruz. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü oluyorsa olsun ne kadar sağlıklı oluyorsanız olun cereyanda kalırsanız bir anda etkileyebilirsiniz.” diye belirtti.
Olgun, “Bizim bölgemizde sıcaklıklar çok aşırıdır, bundan dolayı çok soğuk su tüketiyoruz. Soğuk bir şey içtikten sonra akşam yatarken üstümüz, kapı ve pencereler açık olması bundan dolayı soğuk alabiliriz. Her bitkinin içerisinde farklı etken maddeler vardır. Bazı bitkiler kışın kullanılır bazı bitkiler ise yazın tüketilir. Kışın için önerdiğimiz hatmiçiçeği, papatya, yarpuz, zencefil ve zerdeçal bitkileri kullanılabilir.” dedi.