DOLAR
34,4656
EURO
36,3833
ALTIN
2.960,69
BIST
9.288,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Çok Bulutlu
16°C
Diyarbakır
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
6°C
Pazartesi Açık
6°C
Advert

Mukabele Nedir? Mukabele Nasıl Yapılır? Mukabele Nasıl Ortaya Çıktı? Mukabele Geleneği?

Mukabele Nedir? Mukabele Nasıl Yapılır? Mukabele Nasıl Ortaya Çıktı? Mukabele Geleneği?
05.04.2022 17:23
827
A+
A-

MUKABELE NEDİR?

İslam dininin kutsal kitabı olarak kabul edilen Kur’an-ı Kerim’i ezberden ya da yüzüne bakarak okuyan bir kişiyi takip etmenin adı, mukabeledir.

MUKABELE NASIL YAPILIR?
Ramazan ayı boyunca gerçekleştirilen bu gelenek, iki kişiyle yapılabileceği gibi kalabalık bir grupla da yerine getirilebilir. Mukabele esnasında Kur’an-ı Kerim’i dinleyen kişilerin sessiz olmaları ve okuma esnasında saygılı bir şekilde dinlemeleri gerekir.

MUKABELE NASIL ORTAYA ÇIKTI?
İslam’ın son peygamberi olan Hz. Muhammed’e inen vahiy 610 senesinden 632 senesine kadar yavaş yavaş ve kademeli olarak gelmişti. Yirmi üç yıl boyunca devam eden bu vahiy gelişi süresince vahyi getiren melek olan Cebrail, Peygamber Hz. Muhammed’e Kur’an ayetlerini okudu. Cebrail’in okuduğu ayetleri dinledikten sonra kendisi de tekrar eden Hz. Muhammed de Cebrail tarafından dinlendi. Böylelikle bir taraf Kur’an-ı Kerim’i okurken diğeri dinledi ve karşılıklı olarak Kur’an-ı Kerim okumuş oldular.
Bu şekilde Kur’an ayetlerinin unutulmasının önüne geçildi.

MUKABELE GELENEĞİ;
Müslümanlar tarafından devam ettirilen mukabele Ramazan’da bir gelenek haline gelmiştir.
Bu geleneğe ortak olmak isteyenler, ramazan ayı için bir mukabele grubu bulur ve bu gruba katılırlar. Böylelikle mukabeleye katılanlar ramazan sonunda hem Kur’an’ı hatmetmiş hem de tamamını dinlemiş olurlar.
Mukabele grupları pek çok farklı şekilde oluşturulabilir. Bir araya gelerek aynı ortamda yüz yüze mukabele yapılabileceği gibi mukabelelerin yapıldığı camilere giderek ya da televizyon programlarında yada onlinede gerçekleştirilen mukabelelere eşlik ederek de aynı gelenek devam ettirilebilir.
Tüm müslümanları mukabeleye iştirak ve dinlemeye davet ediyoruz.
Elhamdülillah bugün ilk mukabelemizi icra ettik.
Rabbim bütün ibadetlerimizi rızasına uygun bir şekilde ifa ve eda etmeyi nasip etsin.

 

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.