Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde bir otelin toplantı salonunda gerçekleşen program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Toplantıda Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi; sendikal sürecin tarihi, kuruluşu, gayesi ve amacı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Selvi’nin konuşmasının ardından katılımcılara hitapta bulunan Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir; öğretmenlik meslek kanunu, enflasyon karşısında gelir dağılımında adaletin sağlanması ve bu yönde Eğitim Bir-Sen’in çalışmalarını anlattı.
Öğretmenlik meslek kanunu; hukuki açıdan boşluk, mesleki açıdan ise yoksunluk olduğunu söyleyen Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, “Mesleğin hak ettiği şekilde tanımlanması, öğretmenlerin itibarının, haklarının korunması ve artırılması, sorunlarının giderilmesi için öğretmenlik meslek kanunu sosyal paydaşlarla istişare edilerek ivedilikle hazırlanıp yürürlüğe konulmalıdır. Bunun yanı sıra, kamu görevlilerinin mevcut maaşlarına/ücretlerine seyyanen zam istiyoruz. Böylece geçmiş yönüyle kayıpların giderilmesini, gelecek yönüyle de enflasyona yenilme riskinin bitirilmesini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Bizzat kamu işvereninin ve siyasi iktidarın öngörüleriyle 2021 yılı enflasyon tahmini, beklentisinin yüzde 11 seviyesinde olduğunu dile getiren Selvi, “Bunun anlamı, hakem kurulunun 2021 yılı için kararlaştırdığı 3+3’lük artışın yetersiz kalacağının, enflasyon farkı oluşacağının itiraf edilmesidir. Biz bu itirafın gereğinin yapılarak, 400 TL’lik seyyanen zammın 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere maaşlara yansıtılmasını talep ve teklif ediyor, ivedilikle bekliyoruz. Bu adım hem gelir dağılımında hem de sosyal kulvarda adaletin sağlanması, sosyal maliyet ihtimalinin de ortadan kaldırılması gibi önemli sonuçları beraberinde getirecektir.” ifadelerini kullandı.
Selvi, “Yapısal sorunlara daha kolektif zeminlerde paradigmal çözümlerin bulunmasına katkıda bulun. Bunun gereği olarak, ana sorumluluk alanımız olan sendikal mücadelede kararlı, istikrarlı, müstakim bir gayretle çözümler geliştiriyor, kazanımlar üretiyoruz. Bunun yanı sıra, karşılaştığımız sorunları ortaya çıkaran küresel, ülkesel ve sektörel boyutlu yapısal sorunlara yönelik de müktesebatımızı artırmaya, bunun üzerinden paradigmal ve zihnî dönüşümleri sağlamaya, kalıcı yapısal çözümler üretmeye gayret ediyoruz.” dedi.
Kurulduğu dönemde tehdit, baskı, kamuda yıldırma faaliyetlerine maruz kaldıklarını söyleyen Selvi, “Biz ülke gerçekleriyle yoğrularak var olduk. Dünden bugüne haklı olmak kadar güçlü olmak gerektiğinin de ispatı olduk. O yüzden şuurumuz derin, tarih bilincimiz yüksek, tecrübemiz çok, hedeflerimiz büyüktür.” diye belirtti.
Selvi, “Yılmadan, yorulmadan isimsiz kahramanlarımızın gönüllü çektiği külfetlerle bezenerek, ardında kof bir mazi değil gerçek bir tarih bırakarak geldiğimiz her mutabakat döneminde bir önceki mutabakatın üstüne mutlaka yeni değerler ekledik. Ezelden sahip olduğumuz nutku, ulaştığımız bugünkü ufukla buluşturmak, sesimizi mazlumların sesine katmak, emeğin değerini tüm dünyaya haykırmak, mücadelemizden mazlumlara da pay ayırmaktır. Uzun yolların varoluş sırrını, izleyenler değil, sadece yürüyenler bilebilir. Her yol, yolcusuna bir durak, bir meşakkat ve bir murat verir. Çünkü zaman, istikameti doğru, mücadelesi haklı olanlara güçlü bir gelecek armağan eder. Her doğru adım yarını tahkim eder, işi kolay kılar.” ifadelerini kullandı.