Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde 13 fabrika, artan enerji maliyetleri karşısında, çevreci, bakım gerektirmeyen, uzun ömürlü bir enerji sistemi olan Güneş Enerji Sistemi’ne geçti. 15 firma daha lisans almak için başvuruda bulundu
Son dönemlerde artan enerji maliyetlerine çözüm arayan Diyarbakır’da fabrika sahipleri, çareyi 5-10 yılda kendini amorti eden, sorunsuz ve bakım gerektirmeyen Güneş Enerji Sistemi’nde (GES) buldu.
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Meclis Başkanı ve Mütevelli Heyeti Başkanvekili Sezai Topalan, şu ana kadar 13 işletmenin GES’e geçtiğini, 15 firmanın da lisans almak için kendilerine başvuru yaptığını söyledi.
Devletin, sanayicinin en büyük gider kalemi olan elektrik konusunda Diyarbakır’a pozitif ayrımcılık yapmasını isteyen Topalan, “Diyarbakır’ın çevresi barajlarla dolu. Devlet, faturanın yüzde ellisini sanayiciden almamalı, hibe etmeli” dedi.
GÜNTİAD Başkanı Dalkıran: Tekstilkent’te de GES’e geçiş yapacağız
Elektriğe yapılan zamlardan ağır makine kullanan tekstil sektörünün de olumsuz etkilendiğini dile getiren Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı Mehmet Dalkıran, şunları söyledi:
Mevcut şartlarda işletmelerin bu zamlar karşısında ayakta durması imkansız bir durum. Dolayısıyla biz hem elektrik kurumuna aynı zamanda buradan Cumhurbaşkanlığı ve Enerji Bakanlığı’na bunun bir an önce geri alınması gerektiğini bildirdik. İstihdamın ana lokomotifi olan sektörümüzün korunması adına zamların geri çekilmesi talebimizin yanında Tekstil İhtisas OSB’mizde GES’e geçiş için teknik alt yapılarımızı oluşturmaya başladık.
İstihdamın korunması, üretimin ve kalkınmanın artması adına yatırımcıya GES’e geçiş için Kalkınma Ajansları üzerinden kolaylıklar sağlanmalı, krediye erişimde engeller ortadan kaldırılmalıdır diyoruz.
Kaynak: Veysi Polat The Independentturkish