﴾ Ey iman edenler! Sizden olmayanları sırdaş edinmeyin, onlar size kötülük yapmaktan geri durmazlar, sıkıntıya düşmenizi isterler. Onların ağızlarından nefret taşmaktadır; kalplerinin gizlediği ise daha büyüktür. Gerçekten size delilleri açıklamışızdır, eğer düşünüyorsanız!
Size gelince, bakın siz onları seviyorsunuz, ama onlar sizi sevmiyorlar. Siz kitabın tamamına inanıyorsunuz; onlar sizinle karşılaştıkları zaman “inandık” diyorlar; yalnız kaldıklarında ise size karşı öfkelerinden parmaklarını ısırıyorlar. De ki: “Öfkenizden çatlayın!” Şüphesiz Allah kalplerde olanı bilmektedir.
Size bir iyilik gelirse bu onları üzer, ama başınıza bir kötülük gelse buna sevinirler. Eğer sabreder ve sakınırsanız, onların tuzağı size hiçbir zarar vermez. Allah onların yaptıklarını çepeçevre kuşatmıştır.} ALİ İMRAN 118-120
Yukarıdaki ayetlerin mealinden de net olarak anlaşılmaktadır ki Nemrudi zihniyete sahip olanlar hiçbir zaman İbrahim’i ve onun yolundan gidenleri sevmezler. Onlara hep düşmandırlar. Fırsat buldukça da vahşice, hunharca, her çeşit düşmanlığı yaparlar.
Hz. İbrahim’i ateşe atan Nemrut’un zihniyeti neyse, mazlum müminleri ateş hendeklerine atan Ashabı Uhdud’un da zihniyeti odur. Zalim Firavunun zihniyeti ile Mekke Müşriklerinin zihniyeti arasında bir fark yoktur. Hatta kardeşini katleden Kabil ile Kardeşleri Yusuf’u kuyuya atan İsrail oğulları aynı zihniyette olduğu gibi, Mısır’daki İhvan’ı Müslim’e Zulmü reva gören Sisi ile Kurban eti dağıtırken katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarna bu zulmü yapanlar arasında da bir fark bulamazsın.
Zulmün rengi, zamanı ve mekanı ne olursa olsun, altında yatan sebepler hep birdir. Kin, hased(çekememezlik), kibir(kendini büyük karşındakini küçük görme) ve dünyanın hakimiyetini elde etme çabası veya zulüm ile elde ettiğinin elinden çıkma korkusu…
Yasin Börü ve arkadaşlarını katleden zihniyet bugün de onlara terörist demişler. Bu zaten normaldir. Acaba onlardan merhamet bekleyenler mi var?
Peki bu zihniyette olanlardan merhamet beklenir mi? Tabi ki hayır. Üstat Bediüzzaman’ın şu sözü ne kadar da güzel açıklıyor;(Aç bir canavara karşı muhabbet göstermek, onun merhametini değil iştahını açar. Hem de seni parçalarken kullandığı dişin ve tırnağın kirasını ister.)