DOLAR
34,6600
EURO
36,3335
ALTIN
2.939,54
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
8°C
Diyarbakır
8°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Açık
9°C
Perşembe Açık
9°C
Cuma Açık
11°C
Cumartesi Açık
11°C
Advert

Karpuz Hangi Bölgede Yetişir?

Karpuz Hangi Bölgede Yetişir?
20.06.2022 16:38 | Son Güncellenme: 20.06.2022 16:50
740
A+
A-

Dünyada her yıl ortalama 100 milyon ton karpuz üretimi yapılmaktadır. FAO’nun 2019 verilerine göre dünyada en çok karpuz üretilen yer 60 milyon ton ile Çin’dir. İran ve Türkiye Çin’i takip eder. Karpuz, dünyada en çok yetiştirilen yaş meyve sıralamasında muzdan sonra gelir ve 2. sırada yer alır.

Ülkemizde karpuz yetiştiriciliği denildiğinde ilk akla gelen yer Diyarbakır’dır. Adana, Ankara ve Çankırı Diyarbakır’ı takip eden şehirlerimiz arasındadır.

Karpuz Hangi İklimde Yetişir?
Karpuz, sıcak ve ılıman iklimleri seven bir meyvedir. Soğuğa karşı çok duyarlı olduğu için, özellikle yetişme devresinde bölgede don tehlikesi olmamalıdır. Karpuz tohumlarının ekimi esnasında toprak sıcaklığı 12 derecenin üstünde olmalıdır. Nemin fazla olduğu yerlerde meyvede hastalıklar görülebilir. Bu yüzden soğuğa ve neme karşı dikkatli olunması gerekir.

Karpuz Hangi Toprakta Yetişir?
Karpuz, derin, su tutma kapasitesi yüksek olan, geçirgen tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı topraklarda yetiştirilmelidir. Hafif toprak veya ağır killi toprak kullanacaksanız, gübreleme işlemini çok iyi bir şekilde yapmanız gerekir. Taban suyu seviyesi 1 m’nin altındaysa ve drenaj yetersizse, bitkiden verim almak mümkün değildir. Karpuzu ekme işlemine, sonbaharın ilk yağışlarından sonra başlanılmalıdır. İkinci toprak işleme dönemi ise Şubat ve Mart ayları arasında olmalıdır. Toprağın pH değeri 6-7 arasında olmalıdır.

Karpuz Hangi Mevsimde Yetişir?

Karpuz, yaz meyvesidir. Mayıs ayında başlayan hasat dönemi, Ağustos ayına kadar devam eder. En lezzetli karpuz, Haziran-Ağustos ayları arasında pazar tezgahlarında yerini alır.

Karpuz Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

Yeni dünya karpuzu: Bursa ve Tekirdağ illerinde yetiştirilir. Kabuğu açık yeşil, eti ise kan kırmızısı rengindedir. Çok tatlı ve çok suludur. Nisan-Mayıs aylarında hasat edilmeye başlar.

Alacalı karpuz: Eti, pembemsi bir renktedir. Şekli yuvarlaktır ve alacalı çizgileri vardır. Bursa, Balıkesir, Çorlu ve Tekirdağ’da yetişir.

Diyarbakır karpuzu: Çok meşhur olan bu karpuzun, farklı çeşitleri vardır. Yalnızca Diyarbakır’da yetişen bu karpuz, tatlı ve lezzetlidir.

Paladine karpuzu: En uzun karpuz olarak bilinir. Ayrıca en sulu karpuz çeşididir ve tatlıdır. Mayıs-Eylül ayları arasında hasat edilir.

Gülle karpuzu: Kışlık karpuz olarak da bilinir. Kabuk rengi koyu yeşildir ve geç yetişir. Sonbahar aylarında hasat edilebilir.

Crimson sweet karpuzu: Türkiye’deki en yaygın karpuz çeşididir. 8-10 kg ağırlığındadır. Kırmızı renkli, tatlı ve gevrektir. Mayıs-Eylül arasında hasat edilir.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.