DOLAR
34,4847
EURO
36,2367
ALTIN
2.960,31
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Çok Bulutlu
16°C
Diyarbakır
16°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C
Cumartesi Yağmurlu
17°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Pazartesi Az Bulutlu
6°C
Advert

Bismil’de Hatimle Teravih Namazı Kılınacak Camilerden Biri Tepe İhlas Camii

Bismil’de Hatimle Teravih Namazı Kılınacak Camilerden Biri Tepe İhlas Camii
01.04.2022 21:33 | Son Güncellenme: 01.04.2022 21:36
1.137
A+
A-

Bismil İlçe Müftülüğü Ramazan ayı öncesinde hatimle teravih namazı kılınacak camileri belirledi.

İlk teravih namazı bu akşam kılınacak. Yatsı namazı saatlerinde Müslümanlar teravih namazını da kılacak. Bazı camilerde bu namaz hatim ile kıldırılıyor. Bismil’de Tepe İhlas Camii, Şeyh Said Mescidi ve Seyit Bahattin Müjdeci Yatılı Kur’an Kursunda kılınacak.

Bismil Tepe Mahallesinde Tepe İhlas Cami İmam Hatibi Hafız Yakup Yiğiter Hoca Bismil Ajans’a, hatimle teravih namazını ve önemini konuştu.

”Hafızlık kursunu bitirince Hatimle Teravih namazı kıldırmaya başladım”

Hatimle Teravih namazını 2017 yılında Isparta Mekke Kur’an kursuna hafızlığa başladığımda ve hafızlığımı bitirdiğim andan itibaren hocalarım tarafından hatimle teravih kılmak için görevlendirildim. Ondan sonra Isparta’nın Senirkent ilçesinde bir kabaca kasabasında Merkez Camisi’nde bir arkadaş ile birlikte Hatimle Teravih kıldırmaya başladık.
“Hatimle Teravih namazı hafızlar tarafından kıldırılan bir namaz”
Ramazan aylarında özellikle hafız olan arkadaşlar tarafından kıldırılan bir namaz. Ramazan’ın 1. gününden itibaren 30. güne kadar her günün akşamı, teravih namazında her rekatta bir sayfa olmak üzere toplamda 20 rekât ve bir cüze ulaşmış oluyor. Birinci gününden 30. güne kadar eksiksiz kılınan bir namazdır.

“Peygamberimizden gelen bir sünnettir”
Nitekim Peygamber Efendimiz teravih namazlarını ilk önce mescidinde ashabına kıldırmıştır. Daha sonra farz olur endişesinden dolayı kendi odasında kendi başına kılmıştır. Peygamber Efendimiz Ramazan ayında bir gün mescitten çıktıktan sonra mescidin bir kenarında bazı insanların namaz kıldığını görüyor. Ve yanındakilerine; bu insanlar ne yapıyor diye sorunca, Sahabilerden birisi ya Rasulullah bu insanlar Kur’an-ı Kerim’i baştan sona kadar hafız olmayan insanlardır. Dolayısıyla önlerinde yanılmıyorsam Ubey B. Kab sahabenin önlerinde Hatimle Teravih namazını kıldırıyor, diye cevap verdi. Daha sonra Peygamber Efendimizin hoşuna gittiği bu hareket; iyi güzel işler yapıyorlar ne kadar güzel bir iş yapıyorlar diye mutluluklarını dile getirdi Peygamber Efendimiz.

“Peygamber Efendimizden sonrada devam etti”
Peygamber Efendimizden sonra tabii bu süreç devam etti. Sahabe devri olsun, Sahabe devrinden sonra Tabiin devrinde de devam etti. Nitekim Hz.Ömer zamanında, Hz. Ömer yanına 3 tane hafızı çağırıyor ve her birini teker teker dinliyor. Kur’an-ı Kerim kabiliyetlerine göre birine 30 ayet diğerine 25 ayet ve diğerine de 20 ayet olmak üzere her rekatta kıldırmalarını istemiştir. Her zekatta 30 ayet kılınan bir namaz toplamında ay başında 3 hatim oluyor eğer 20 ayet okunursa iki hatim oluyor. Sahabeden sonra Ömer Bin Abdülaziz zamanda da aynı şekil devam etmiştir. İmam Azam Ebu Hanife kendisi de Ramazan aylarında gündüzleri bir hatim geceleri de bir hatim olmak üzere 30 günün sonunda 60 hatim olmak üzere hatimle teravih kılmıştır.

“Bizim ülkemizde de bu gibi ibadetler çoğalıyor”
Hatimle Teravih şu anda halihazırda Türkiye dışında diğer Müslüman olan ülkelerde neredeyse yanılmıyorsam bütün camilerde olmasa bile yüzde seksen-yüzde 90’a varan camilerinde kıldırılan bir sünnettir. Bizim ülkemizde de yavaş yavaş bu ibadetler çoğalıyor. İnşallah biz de bu sene burada kendi camimizde Ramazan ayında kıldırmaya çalışacağız. bu sünneti ihya etmeye çalışacağız Allah’ın izniyle. Dedi.

Hatimle Teravih namazının normal namazlara göre daha uzun süre aldığını belirten Hafız Yiğiter:

“Cami cemaatlerimizden vatandaşlarımızdan bu güzel sünneti ihya edebilmek adına biraz daha sabırlı biraz daha duyarlı olmalarını istiyoruz bu konuda. Çünkü Hatimle Teravih namazı normal Teravih namazından biraz farklı olarak biraz daha uzun sürüyor. Bunun mükafatı da ayrıdır. Nitekim hafız olmayan bir insan eğer birinci günden 30. güne kadar eğer burada namazda bizi takip ederse o da bizler gibi bir hatim etmiş olur.” Diye ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.